Wat is mediation

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling.

Een onafhankelijke bemiddelaar (de mediator) gaat samen met u en de andere partij op zoek naar een oplossing voor het conflict. De oplossing moet voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Bij wat voor conflicten kan mediation worden ingezet?

Mediation kan bij bijna alle juridische conflicten worden ingezet, met als doel om voor beide partijen tot een aanvaardbare oplossing te komen. Mediation kan worden ingezet bij arbeidsconflicten, familiezaken (echtscheiding), maar ook burenruzies of zakelijke conflicten binnen een bedrijf of organisatie.

Naar een rechter of een mediator?

Heeft u een probleem met een persoon of een organisatie waar u samen niet uitkomt? Dan kunt u kiezen voor mediation. Dit is vaak minder ingrijpend dan de stap naar de rechter. Ook bespaart mediation u tijd en geld.

Bij mediation werkt u samen aan een oplossing, maar krijgt u er deskundige hulp bij van de mediator. Mediation heeft in meer dan de helft van de gevallen een geheel of gedeeltelijk goede afloop.

Wat doet een mediator?

De mediator is een specialist in het begeleiden van onderhandelingen.

Hij oordeelt niet, maar hij helpt beide partijen om een oplossing te vinden voor hun conflict. De mediator is neutraal en onpartijdig.

Wat is een Mediation/vaststellingsovereenkomst?

Afspraken over de mediation worden geregeld in een mediationovereenkomst. Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Partijen moeten samen aan een oplossing willen werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet vertrouwelijk omgaan met de inhoud van de onderhandelingen. Wordt er een oplossing gevonden dan komen de gemaakte afspraken op papier te staan in een zogeheten vaststellingsovereenkomstovereenkomst.

Een vaststellingsovereenkomst kan worden opgenomen in een notariële akte, hierdoor is de inhoudt ervan juridisch afdwingbaar en kan bij niet nakoming door een van de partijen, nakoming worden gevorderd.